Natuur Coaching

Ontdek (met) je zintuigen!

Voor jou:

Zit je in groep 6, 7 of 8? Hou je van buiten zijn en ben je nieuwsgierig? Ga dan mee op zintuig-ontdekkingsreis!

Tijdens de excursies ontdekken we wat we allemaal kunnen waarnemen met onze zintuigen. Als je veel thuis bent en misschien ook minder buiten speelt, kun je je gaan vervelen, je zorgen maken en allerlei ‘piekergedachtes’ krijgen of je voelt je gewoon niet zo fijn, soms weet je niet eens precies waarom. Lekker buiten zijn en je zintuigen gebruiken zorgt ervoor dat je tot rust komt en dat je daarna bijvoorbeeld minder piekert. We doen ook oefeningen waarmee je je gedachten beter kunt sturen zodat je je niet zo snel zorgen maakt. Tijdens elke excursie krijg je ook informatie over de natuur zelf en kun je allerlei vragen stellen. Je hoeft zelf geen materialen mee te nemen. Houd qua kleding rekening met het bos en het weer. Een klein buitje regen kunnen we wel aan. Als er meer regen voorspeld wordt, verzetten we de tocht naar een andere dag.

Toelichting voor ouders:                                                                                                                           

(Prikkelgevoelige) kinderen pikken spanningen op uit de directe omgeving of uit de maatschappij. Vaak zijn ze zich daar niet bewust van, terwijl in het lichaam wel spanning wordt opgebouwd. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals slecht slapen, enge dromen, onverwachte heftige reacties of huilbuien, etc. Deze spanning kan afgebouwd worden door op een speelse manier bewustwording te realiseren van ervaringen, gedachtes en gevoelens en daarmee leren omgaan. Met korte opdrachten wordt tijdens de excursies elk zintuig apart geactiveerd zodat we de omgeving waar we zijn heel bewust en rustig kunnen waarnemen. Het bewust waarnemen van een natuurlijke omgeving kan een middel zijn om even ‘uit je hoofd’ te gaan en in je lijf te landen. Hierdoor ontstaat als vanzelf meer rust en makkelijker contact met wat je voelt. De werkvormen bieden mogelijkheid om op een speelse manier met gevoelens om te leren gaan. Door vanuit diverse perspectieven te kijken, maken de kinderen kennis met de mogelijkheid om op verschillende manieren naar hun eigen situatie te kijken. De nadruk ligt op ervaren en doen. Er is ruimte voor korte individuele coachingsgesprekjes en daarnaast verwerken we de ervaringen in de creatieve toepassing van al het moois wat we tegenkomen tijdens de tochten. Individueel aanvullende coaching is uiteraard mogelijk.

Doelgroep: basisschoolleerlingen groep 6, 7 en 8

Sessies 1, 2 en 3 duren ongeveer 90 minuten, locatie de Holterberg, startpunt NS Station Holten

Sessie 4 duurt 120 minuten, locatie PCbs De Regenboog in Holten

OPGAVE VIA 06-44198009, Facebook of mail naar info@puurengevoelig.nl

Neem vrijblijvend contact op voor informatie en kosten, bezoek de Facebookpagina of download de brochure

Excursie 1 : Zintuigenswitch – Zet al je zintuigen aan!

We starten met korte opdrachtjes waarbij steeds één zintuig centraal staat. Je ontdekt wat je allemaal kunt waarnemen (zien, horen, ruiken, voelen en proeven). Je ontdekt ook of je een bepaald zintuig vaker gebruikt of juist niet zo vaak. Je leert wat prikkels zijn (nee, niet van brandnetels;) en hoe je daarmee om kunt gaan.

Excursie 2 : Wisseltruc – Kruip in de huid van een …

Deze keer ga je de wisseltruc doen. Kruip in de huid van een zelfgekozen dier, boom, struik, etc. en stel je voor hoe dit dier of object deze omgeving ervaart. Wat zou het waarnemen? Is dat anders dan wat jij ervaart? We sluiten deze tocht af met een korte creatieve verwerking van wat je wilt onthouden. Dit kan de basis zijn voor de creatieve workshop in deel 4.

Excursie 3 : De Cirkel – Ontdek het grote geheim van het bos

Als je heel goed naar bijv. een blaadje of takje kijkt, weet jij dan hoe het daar komt? Wat is er gebeurd vóór het daar was, wat gaat ermee gebeuren nadat jij weer weg bent? Je ontdekt dat alles in het bos elkaar helpt en maakt deel uit van de kringloop, ook jij! Een dode boom is weer een prachtige plek voor heel veel nieuw leven bijvoorbeeld. Ook deze tocht sluiten we af met een creatieve verwerking die je als basis kunt gebruiken voor de vierde sessie.

Excursie 4 : De Kunstenaar – Creatieve workshop

Tijdens de drie excursies heb je materialen en ideeën verzameld voor deze creatieve workshop. Je kiest uit verschillende materialen en technieken. Laat maar zien, horen, ruiken, voelen of proeven wat jij hebt ontdekt of kunt met je zintuigen en wat je wilt delen! Deze sessie doen we binnen en duurt ongeveer 2 uur.